603 680 284 lub (67) 214 17 14 Jerzy Spychała
Prusak - jest to mały karaluch mierzący od ok. 1,3 do 1,6 cm, przy czym samice są nieco większe od samców. Prusak to karaczan o rudym zabarwieniu, który posiada długie ruchliwe czułki, silnie rozwinięte przedplecze oraz dwie pary skrzydeł. Na końcu wyraźnie segmentowanego odwłoka wyrastają pierwotne wyrostki zwane cerci. Mimo, że prusak posiada skrzydła, to nie potrafi aktywnie latać. Potrafią natomiast sprawnie się poruszać po gładkich powierzchniach, co umożliwiają mu odnóża zaopatrzone w przywry i pazurki.
Karaczan prusak pochodzi z Azji, dlatego najchętniej zamieszkuje w mieszkaniach, magazynach, szpitalach, zakładach gastronomicznych, piekarniach, kuchniach i innych ogrzewanych pomieszczeniach, gdzie żywi się artykułami spożywczymi wykorzystywanymi przez człowieka.
Karaluch prusak żywi się najchętniej: ziemniakami, marchwią, owocami, pieczywem, mąką, cukrem. Chętnie też wybiera pokarmy o dużej zawartości wody oraz białka. Prusak potrafią się nawet żywić papierem, watą, kałem, padliną czy martwymi owadami. Jakby tego było mało, nie jest wrażliwy na głód i może przetrwać bez jedzenia nawet 40 dni, a samice noszące kokon prawie w ogóle się nie odżywiają.
Prusak jest najbardziej płodnym ze wszystkich karaluchów. Każdy kokon(ooteka) może zawierać około 30 jaj. Kokony noszone są przez samice do momentu wylęgu larw (około 30 dni). Rozwój z jaja do postaci dorosłej waha się od 170 dni (przy temp.22°C) do 40 dni (przy temp.30°C)
Szkodliwość Prusaków: