HACCP jest to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, poprzez identyfikację występujących zagrożeń (chemicznych, biologicznych i fizycznych) i określeniu metod ich eliminacji lub zredukowania.
Wprowadzenie systemu HACCP jest obowiązkowe w zakładach zajmujących się produkcją i obrotem żywności, bez względu na wielkość przedsiębiorstwa. System HACCP, muszą posiadać wszyscy, zajmujący się:
Podstawy prawne HACCP:
Związek HACCP z usługami DDD jest następujący: warunkami niezbędnymi do wprowadzenia systemu HACCP jest spełnienie wymagań dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP), a GHP wymaga, aby zakład był zabezpieczony przed szkodnikami(zagrożenie biologiczne).
Zwalczanie szkodników w systemie HACCP przeprowadzamy zgodnie z metodą IPM (Integrated Pest Management).
Oferujemy:
Zwalczanie szkodników należy przeprowadzać profesjonalnie ponieważ nieodpowiedni dobór metod zwalczania naraża produkt gotowy na zanieczyszczenia chemiczne, stanowiące poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów oraz utratę dobrej reputacji firmy z nim związanej.
Stosowanie przez nas metody zwalczania szkodników w ramach HACCP to metody chemiczne oraz niechemiczne o wysokiej skuteczności działania:
Dotychczas z powodzeniem wprowadziliśmy nasz program ochrony przed szkodnikami w takich obiektach jak: ubojnie, masarnie, piekarnie, cukiernie, restauracje, bary, jadłodajnie, stołówki, hurtownie spożywcze, gorzelnie, drukarnie związane z przemysłem spożywczym, sklepy spożywcze i mięsne.