telefon 603680286 603680284
e-mail: jerzy.spychala@wp.pl jerzy.spychala@wp.pl

Deratyzacja przepisy

deratyzacja przepisy prawa

Aktem prawnym, który jest podstawą do przeprowadzenia deratyzacji jest art. 22 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. Nr 234, poz. 1570 ze zmianami), ten przepis określa, kto musi przeprowadzić deratyzację:

„Właściciel, posiadacz lub zarządzający nieruchomością obowiązani są utrzymywać ją w należytym stanie higieniczno-sanitarnym w celu zapobiegania zakażeniom i chorobom zakaźnym, w szczególności (...) zwalczać gryzonie, insekty i szkodniki...”

Przepisy określające kary za brak deratyzacji

    Podmioty, które nie wywiążą się z obowiązku przeprowadzenia deratyzacji w myśl przepisów polskiego prawa podlegają karze grzywny:
  • art. 10 ust. 2a ustawy z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach  (t.j. Dz. U. z 2012r. poz. 391 ze zmianami )
  • art. 50 pkt 2 ustawy z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.
deratyzacja przepisy prawo

Jak często i ile trwa deratyzacja?

Deratyzacja najczęściej przeprowadzana jest raz lub dwa razy do roku i powinna trwać tak długo, aż gryzonie przestaną pobierać trutkę na szczury.

Przepis określający przeprowadzanie deratyzacji w firmach spożywczych to: art. 5 pkt 1 Rozdz. II Rozporzadzenia ( WE ) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych.

Zgodnie z tym przepisem polskiego prawa firmy branży spożywczej są zobowiązane do posiadania stałej procedury zgodnej z wymaganiami HACCP, GHP, GMP.

deratyzacja przepisy

Przepisem określającym zasady deratyzacji w Pile jest „Obwieszczenie prezydenta miasta Piły w sprawie przeprowadzenia obowiązkowej deratyzacji na terenie miasta Piły”.

Przepisem prawnym na podstawie którego przeprowadzana jest deratyzacja w Złotowie jest § 16 uchwały nr XXVI/259/13 Rady Miejskiej w Złotowie z dnia 28 maja 2013 r. w sprawie utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Miasto Złotów.

Przepisem określającym deratyzację w Chodzieży jest Uchwała Rady Gminy Chodzież w sprawie regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie gminy Chodzież.

Przepisem nakładającym obowiązek deratyzacyjny w Wałczu jest ZARZĄDZENIE Nr 0050.1.175.2015 BURMISTRZA MIASTA WAŁCZ z dnia 17 listopada 2015 r.

Przepisem prawa regulującym obowiązkową deratyzację w Czarnkowie i Trzciance jest § 31 Uchwały Nr IX/46/2015 Rady Miasta Czarnków z dnia 29 kwietnia 2015r. w sprawie regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie miasta Czarnków.

Obowiązkową deratyzację w Wągrowcu reguluje przepis: UCHWAŁA NR XIII/81/2 015 RADY MIEJSKIEJ W WĄGROWCU z dnia 30 listopada 2015 r. w sprawie przyjęcia Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie miasta Wągrowca.

deratyzacja przepisy

Telefon

603 680 284 lub 67 214 17 14 Jerzy Spychała

Formularz kontaktowy


Przynależność

Deyznfekcja kurnikaderatyzacja przepisy Wielkopolskie, deratyzacja przepisy Trzcianka, Dezynsekcja Trzcianka, Trzcianka, Wielkopolskie

Jesteśmy członkiem Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji, które niesutannie prowadzi działalność szkoleniową w zakresie DDD. Szkolenia, które ukończyliśmy zapewniają nam merytoryczną podstawę, do świadczenia usług najwyższej jakości.

Doświadczenie Zawodowe

prawoHACCP Trzcianka, deratyzacja przepisy Wągrowiec, deratyzacja przepisy Wielkopolskie, Wągrowiec, Wielkopolskie

Specjalistyczny Zakład Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji Jerzy Spychała świadczy usługi DDD od 1988r. Zdobyte doświadczenie zawodowe pozwala nam stawić czoła nawet najcięższym zadaniom w zwalczaniu szkodników i w zabezpieczaniu obiektów.

IPM

prawoHACCP Wągrowiec, prawo Wągrowiec, deratyzacja przepisy Wągrowiec, Wągrowiec, Wielkopolskie

Według Integrated Pest Management (IPM) należy stosować zintegrowany system zabezpieczenia obieków przed szkodnikami. System ten zakłada, że nie należy skupiać się tylko na zwalczaniu szkodników, ale przywiązuje też ogromną rolę do profilaktyki.

HACCP

Skrót HACCP rozwija się do Hazard Analysis and Critical Control Point System. Zgodnie z tym systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności, każda firma powinna systematycznie analizować, oceniać i zapobiegać zagrożeniom fizycznym, chemicznym i biologicznym w wytwarzanej żywności.

Przykładowe Szkodniki

deratyzacja przepisyDezynsekcja W, deratyzacja przepisy W,  Wągrowiec, Wągrowiec, Wielkopolskie
deratyzacja przepisyHACCP W, deratyzacja przepisy Wielkopolskie, deratyzacja przepisy Wągrowiec, Wągrowiec, Wielkopolskie
DezynsekcjaDezynsekcja W, prawo W, deratyzacja przepisy W, W, Wielkopolskie
Dezynsekcjaderatyzacja przepisy W, HACCP W, Dezynsekcja W, W, Wielkopolskie
Odkażanie po zmarłymderatyzacja przepisy W, HACCP W, Dezynsekcja W, W, Wielkopolskie
Odkażanie po zmarłymderatyzacja przepisy W, prawo W, Dezynsekcja W, W, Wielkopolskie

Chmura Tagów

deratyzacja przepisy, firma DDD, odszczurzanie w Białośliwiu, usługi DDD, dezynsekcja, prawo, monitoring szkodników, lampy owadobójcze, chwytacze gryzoni, detektory owadów, program ochrony(zabezpieczenia) przed szkodnikami