Mole spożywcze wyrządzają spore szkody w przechowywanej mące i innych produktach pochodzenia zbożowego. Nawet gdy w produktach żywnościowych występuje mało larw moli spożywczych i ich oprzędów to zainfestowane jedzenie nadaje się już tylko do wyrzucenia.
Gdy mole spożywcze zaatakują jedną partię produktów szybko się namnażają i opanowują całe domy czy magazyny żywnościowe, dlatego zwalczanie moli spożywczych należy przeprowadzić niezwłocznie. Większość moli spożywczych jest przynoszona z zewnątrz w jedzeniu.
Domy i firmy, w których jedzenie jest źle przechowywane lub w pomieszczeniach znajdują się jego resztki, stanowią idealne miejsce do życia dla tych owadów. Szczególnie podatnymi na atak moli spożywczych są produkty żywnościowe długotrwale przechowywane w otwartych opakowaniach.
W celu zwalczenia moli spożywczych należy najpierw przeprowadzić monitoring szkodników w obiekcie i prawidłowo je zidentyfikować. Rozpiętość skrzydeł postaci dorosłej mola spożywczego wynosi od 1cm do 2 cm. Końcówki i zewnętrzna część skrzydeł są czerwono-brązowe (koloru miedzi), a podstawa skrzydeł jest szaro-biała.
Larwy moli spożywczych są zwykle białe, ale mogą być też różowe, żółte, zielone lub brązowe. W pełni dorosłe larwy osiągają wielkość ok 1 cm. Larwy moli spożywczych wytwarzają duże ilości „pajęczynek” i często można znaleźć ich oprzędy.
Gdy mole spożywcze są gotowe do przepoczwarzenia się, larwy moli spożywczych budują kokony. W celu przepoczwarzenia, potrafią przebyć dużą odległość z miejsca żerowania do bezpiecznego, w którym umieszczą kokon. Najczęściej są to narożniki, między ścianą a sufitem, szczególnie w miejscach ustronnych.
W ciągu roku najczęściej występuje od czterech do dziewięciu pokoleń moli spożywczych w danym miejscu, w zależności od obfitości pożywienia i temperatury. To larwa a nie postać dorosła jest najbardziej uciążliwa jako szkodnik, ponieważ potrafi żerować na zbożu, suszonych owocach, karmie dla zwierząt, słodyczach, mleku w proszku i na wielu innych produktach.
Nasza firma potrafi skutecznie monitorować obecność i zwalczać mole spożywcze z użyciem nowoczesnych insektycydów.
603 680 284 lub 67 214 17 14 Jerzy Spychała
Jesteśmy członkiem Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji, które niesutannie prowadzi działalność szkoleniową w zakresie DDD. Szkolenia, które ukończyliśmy zapewniają nam merytoryczną podstawę, do świadczenia usług najwyższej jakości.
Specjalistyczny Zakład Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji Jerzy Spychała świadczy usługi DDD od 1988r. Zdobyte doświadczenie zawodowe pozwala nam stawić czoła nawet najcięższym zadaniom w zwalczaniu szkodników i w zabezpieczaniu obiektów.
Według Integrated Pest Management (IPM) należy stosować zintegrowany system zabezpieczenia obieków przed szkodnikami. System ten zakłada, że nie należy skupiać się tylko na zwalczaniu szkodników, ale przywiązuje też ogromną rolę do profilaktyki.
Skrót HACCP rozwija się do Hazard Analysis and Critical Control Point System. Zgodnie z tym systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności, każda firma powinna systematycznie analizować, oceniać i zapobiegać zagrożeniom fizycznym, chemicznym i biologicznym w wytwarzanej żywności.
zwalczanie moli spożywczych, firma DDD, odszczurzanie w Białośliwiu, usługi DDD, dezynsekcja, dezynfekcja, monitoring szkodników, lampy owadobójcze, chwytacze gryzoni, detektory owadów, program ochrony(zabezpieczenia) przed szkodnikami